Latvijas nacionālā virtuve

Latviešu nacionālā virtuve ir veidota un attīstīta vairāku gadsimtu laikā. To lielā mērā ietekmēja Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas, Vācijas un Skandināvijas valstu tradicionālās virtuves. Lielākā daļa ēdienu tiek pagatavoti ļoti vienkāršā veidā. Šīs Baltijas virtuves galvenās sastāvdaļas ir zivis, gaļa, milti, visu veidu labība un piena produkti. Vidējā latvieša ikdienas uzturā ietilpst zivis, gaļa, visu veidu dārzeņu ēdieni un salāti. Neskatoties uz to, tradicionālie latviešu ēdieni vienmēr ir uz svētku galdiem.

Latvija ir jūrniecības valsts ar tiešu piekļuvi Baltijas jūrai. Tā rezultātā ievērojama un īpaši nozīmīga nacionālās virtuves daļa tiek veltīta zivīm un jūras veltēm. Latvieši cep un grilē jūras un upju zivis, izmantojot to salātu un sviestmaižu pagatavošanai. Vēl viena interesanta latviešu virtuves iezīme ir šķietami nesavienojamas sastāvdaļas, kuras tiek izmantotas dažādu ēdienu gatavošanā. Lieliski piemēri ir piena zupa ar siļķēm, alus zupa, melleņu zupa ar klimpām.

Gaļas ēdieni ieņēma savu vietu latviešu ēst gatavošanas vēlmēs. Visbiežāk tiek izmantota cūkgaļa. Latvieši dod priekšroku šķiņķim vai cūkgaļai želejā.

Latvieši ēd daudz maizes un miltu izstrādājumus. Pie katra galda var atrast rudzu maizi jeb rupjmaizi. To plaši izmanto desertu, jogurtu un zupu pagatavošanai. Latvijā var iegādāties citas maizes no negaidītām sastāvdaļām, piemēram, burkāniem vai žāvētiem augļiem.

Neviens galds nav pilnīgs bez deserta. Visiem latviešiem ir “saldais zobs”. Tradicionālie deserti ir maizītes ar visu veidu ievārījumiem, pildījumiem, kā arī kūkas, plātsmaizes, uzpūteņi un ķīseļi. Deserti ir pārņēmuši arī tradīcijas apvienot dažādas šai valstij raksturīgas sastāvdaļas. Buberts kļuva par vienu no latviešu iecienītākajiem desertiem. Šī ir mannas putras kombinācija ar pienu, riekstiem un skābu augļu sulu. Ne mazāk populāri ir mīklā cepti āboli ar krējumu un cukuru. Piparkūkas  ir interesanta garšas kombinācija. Tās ir pagatavotas ar melnajiem pipariem, ingveru, kanēli, krustnagliņām un muskatriekstu. Maizes zupa ar putukrēumu ir ārkārtīgi populārs saldais ēdiens Latvijā. To pasniedz ar rudzu maizi un brūkleņu ievārījumu.

Mājas sieram ir īpaša vieta tradicionālajā latviešu virtuvē. Viņu slavenākais ir Jāņu siers, kas gatavots no mājās gatavota biezpiena. Galvenā sastāvdaļa ir ķimenes. Galaprodukts iegūst dzeltenīgu nokrāsu un nedaudz sāļu garšu.

Zemnieku brokastis kļuva slavenas tālu aiz Latvijas robežām. Brokastīs ietilpst grauzdēts bekons, kartupeļi un mājās gatavota desa. Visas sastāvdaļas pievieno masā ar olām un pienu un pēc tam cep pannā.

Sklandrausis ir viens no populārākajiem ēdieniem Latvijā. Aiz neparastā nosaukuma slēpjas rudzu pīrāgs. Dažādi dārzeņi, kartupeļi un olas bieži kalpo kā tā pildījums.

Kartupeļu un biezpiena kombināciju bieži izmanto nacionālo ēdienu pagatavošanai. Biezpiena, skābo krējumu, zaļumu un sāls maisījumu bieži pasniedz kopā ar kartupeļiem. Latviešiem garšo arī asins desas, liellopa gaļas steiki ar sīpolu mērci un siļķe.

Latvijā ļoti populāra ir zāļu tēja. Šī ir visu veidu žāvētu augļu, ziedu un dažādu augu infūzija. Kā ārstniecības augus izmanto piparmētru, asinszāli, kumelīšu ziedus, kliņģerītes. Slavenākais alkoholiskais dzēriens ir Rīgas balzams. Tas ir zāļu liķieris, ogu un ziedu maisījums degvīnā. To var izmantot arī kokteiļu pagatavošanai. Latvijā tiek ražots izcilas kvalitātes garšīgs alus. Šīs valsts alus darīšanas tradīcijas meklējamas pirms vairākiem gadsimtiem.